Soorten webhosting

Er bestaan verschillende vormen van webhosting en elk van deze valt ook weer onder te verdelen in subvormen. Hieronder vindt u de belangrijkste en meest voorkomende vormen van webhosting:

Soorten webhosting

Gratis hosting

Er zijn tal van aanbieders die gratis hosting aanbieden. Vaak zijn dit aanbieders met beperkte mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld beperkte schijfruimte en bandbreedte en het ontbreken van de mogelijkheid om bepaalde webscripts (codeertalen) te draaien. Daarnaast komt gratis hosting vaak met een domeinnaam met de naam van de webhost erin vermeld. Voor een eigen domeinnaam moet u dan bijbetalen. Ook is het gebruikelijk dat er reclame wordt getoont op websites van gratis webhosts waar u geen controle over heeft.

Shared hosting

Dit is een vorm van webhosting waarbij verschillende websites op dezelfde worden server geplaatst zonder afbakening van internetverkeer. Hier is hierdoor mogelijk dat het internetverkeer op de ene website het verkeer op de andere website vertraagt. Dit is een onwenselijke situatie, maar zolang het websites betreft die geen hoge bezoekersaantallen kennen of wanneer de server een relatief hoog bezoekersaantal aankan zou dit geen probleem moeten zijn.

Reseller hosting

Deze vorm van hosting is bedoeld voor ondernemers die zelf webhosting wilt verkopen zonder daar zelf een eigen server voor aan te hoeven schaffen. Een doorverkoper koopt op grotere schaal online webruimte in, vaak met korting, en verkoopt deze door aan particulieren. De doorverkoper kan onderscheid maken in limieten qua opslag en bandbreedte voor elke klant, zodat het verkeer op de websites van de klanten van de doorverkoper geen invloed hebben op elkaar. Vaak verkoopt een hosting reseller een aanvullende dienst (zoals bijvoorbeeld webdesign) samen in één pakket met de webhosting.

Virtual Private Server (VPS) hosting

In deze vorm van hostging is er sprake van één fysieke server die meerdere virtuele servers huisvest. Naast websites kan deze server ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Elke klant krijgt speciale beheerdersrechter om de server te configureren naar wens en om verschillende gebruikers rechters toe te kennen. Omdat de virtuele servers apart van elkaar draaien treden er geen problemen op voor andere klanten als een van de virtuele servers crasht. Het enige dat gedeeld wordt door de klanten is de processorcapaciteit en bandbreedte naar de harde schijf.

Dedicated hosting

Bij deze vorm van hosting wordt de klant uitgerust met een eigen fysieke server. De enige limieten die hier van toepassing zijn, is een zekere datalimiet en ruimte op de harde schijf.

Managed hosting

Dit is een vorm van webhosting waarbij de klant krijgt een eigen server of deelserver wordt toegekend, maar het beheer en onderhoud hiervan wordt niet door de klant uitgevoerd.

Co-located hosting

Hiervan is sprake als de klant plaatst een eigen server in de ruimte van de colocatieprovider plaatst. Er zitten specifieke eisen aan het type server en de afmetingen hiervan. De klant heeft rekening te houden met een bepaalde datalimiet, maar de opslagruimte kan naar gelang worden uitgebreid door de klant door extra servers bij te plaatsen of door deze te vervangen door grotere servers.

Cloud hosting

Dit is een van de nieuwste vormen van hosting. Deze vorm van hosting vindt plaats op aan elkaar gekoppelde servers. Door deze clustering van servers ontstaat een grote schaalbaarheid. Belangrijke voordelen van deze vorm van hosting zijn betere beschikbaarheid, grotere betrouwbaarheid en hogere snelheid.

Hier moet u op letten bij het kiezen van webhosting

  • Kies een webhost die een uitgebreide service biedt. Zeker tijdens het bouwen van uw website, maar ook in een later stadium, is het fijn om terug te kunnen vallen op deze klantenservice.
  • Hoeveel opslagruimte en hoeveel verkeer u voor uw website verwacht
  • Kies het type hosting dat bij u past en laat u eventueel adviseren hierover.
  • Kies een pakket waarbij u uw eigen domeinnaam kunt kiezen en eigen emailadressen kunt aanmaken.
  • Als u verwacht dat uw website binnen 2 of 3 jaar exponentieel groeit, of als deze kans er zeker in zit, kies dan een hosting providor die mogelijkheden tot upgrades en uitbreiding biedt.

Begin met hosting met uwdomein.nl